user_mobilelogo

Ανακύκλωση ρούχων

Rate this item
(3 votes)

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα χρησιμοποιημένα ρούχα που ρίχνονται  στις χωματερές είναι τεράστια. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Κύπρο, όμως τα στοιχεία από άλλες χώρες δίνουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης.


Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης  αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο και κάθε Αμερικανός 20. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτονται 5.8 εκατομμύρια τόνοι ρουχισμού τον χρόνο.

Στη Βρετανία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι ρουχισμού καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, προερχόμενοι κυρίως από τα νοικοκυριά. Τα είδη ρουχισμού αποτελούν το 3% περίπου του βάρους των σκουπιδιών μιας οικιστικής μονάδας. Το μεγαλύτερο μέρος του ρουχισμού που ρίχνεται στα σκουπίδια είναι ανακυκλώσιμο.

 
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

Η πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο οικονομική λύση για διαχείριση του χρησιμοποιημένου ρουχισμού είναι η επανάχρηση. Με την επανάχρηση αποφεύγονται διάφορες διαδικασίες παραγωγής νέου ρουχισμού, που ρυπαίνουν το περιβάλλον και καταναλώνουν τεράστια ενέργεια, όπως:

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής, αφού δεν απαιτείται το βάψιμο των ρούχων ξανά ή άλλες ενεργοβόρες διαδικασίες.
Εξοικονόμηση νερού, αφού δεν χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση για πλύσιμο, όπως απαιτεί π.χ. το παρθένο μαλλί.
Μείωση στη ζήτηση βαφών και άλλων ουσιών και αποφυγή διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλεί η παραγωγή τους.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΡΟΥΧΩΝ

Η συνήθης διαδικασία ανακύκλωσης ρούχων στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία κ.λπ. είναι σε γενικές γραμμές η πιο κάτω:

 • Τα ρούχα που συλλέγονται προωθούνται σε εργοτάξια διαλογής, πολλά από τα οποία εργοδοτούν εκατοντάδες άτομα.
 • Τα ρούχα χωρίζονται σε κατηγορίες αναλόγως της ποιότητας, του είδους των ινών από τις οποίες είναι φτιαγμένα, του είδους επεξεργασίας που μπορούν να τύχουν κ.λπ. κ.λπ.
 • Η κατηγοριοποίηση γίνεται από εξειδικευμένα άτομα και ξεπερνά σε πολλά εργοτάξια τις 200 κατηγορίες.

Το μεγαλύτερο μέρος των ρούχων που μπορούν να ξαναφορεθούν, διατίθεται ως εξής:

 • Σε καταστήματα και παζαράκια φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπου είτε προσφέρονται δωρεάν είτε πωλούνταιι σε χαμηλές τιμές. Τα έσοδα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού αυτών των οργανισμών.
 • Σε παζαράκια σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, και σε μικρότερη κλίμακα της ανατικής Ευρώπης, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, μια και χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική ευχέρια να αγοράζουν καινούργια ρούχα.


Τα ρούχα που δεν μπορούν να ξαναφορεθούν λόγω του ότι είναι πολυφορεμένα, σχισμένα κ.ο.κ., πάλιν μετά από εξειδικευμένη διαλογή, κατηγοριοποίηση και επεξεργασία, που περιλαμβάνει αφαίρεση κουμπιών, φερμουάρ κ.λπ.,  μετατρέπονται σε χρήσιμα υλικά όπως:

 • Ρούχα καθαρισμού, για πλοία, βιομηχανίες, γκαράζ κ.λπ.
 • Συστατικό για υψηλής ποιότητας χαρτί (βαμβακερά)
 • Νέες ίνες για παραγωγή καινούργιων ρούχων (κυρίως μάλλινα)
 • Πολτός για μονωτικά υλικά στα αυτοκίνητα
 • Υλικό που χρησιμοποιείται ως επίστρωση στα χαλιά, γέμιση για έπιπλα κ.ά.
 • Μονωτικά υλικά για τις οικοδομές
 • Κουμπιά, φερμουάρ κ.λπ. για επανάχρηση.


Μια σωστή και πλήρης διαδικασία ανακύκλωσης μπορεί να μειώσει τα ρούχα που καταλήγουν στα σκουπίδια στο 5% ακόμα και στο 2%. Αυτό προϋποθέτει την καταβολή των εξόδων για την ανακύκλωση, που σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα έσοδα. Με λίγα λόγια, τα έσοδα από την πώληση των επαναχρησιμιποιήσιμων ρούχων, καλύπτουν τα έσοδα της ανακύκλωσης. Κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις ή/και κερδοσκοπικές εταιρείες που δεν ανακυκλώνουν σωστά τα ρούχα, μπορεί απλώς να διαλέγουν τα «καλά» ρούχα και να πετούν τα υπόλοιπα στις χωματερές. Αυτό αποφέρει σίγουρα καλύτερο εισόδημα ή, στην περίπτωση των φιλανθρωπικών οργανώσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε εργοστάσια ανακύκλωσης, αποτελεί την πιο «ανώδυνη» λύση ανάγκης, ωστόσο δεν παύει να είναι μια ημιτελής διαδικασία που επιβαρύνει το περιβάλλον. Στις πλείστες χώρες, όσοι ρυπαίνουν, ακόμα και στην περίπτωση της παραγωγής σκουπιδιών στη διαδικασία ανακύκλωσης ρούχων πληρώνουν.

Η διαχείριση των ρούχων που ρίχνονται στα σκουπίδια αποτελεί αντκείμενο συνεχούς επιστημονικής μελέτης. Μελετούνται π.χ. μέθοδοι όπως η πυρόληση, που παράγει ενέργεια χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η παραγωγή πιο κατάλληλου μονωτικού υλικού για τις οικοδομές, τα αυτοκίνητα κ.ά.

Τα είδη ρουχισμού θα μπορούσαν να συλλέγονται και συγκεντρώνονται σε μικρές αποθήκες, γραφεία ή σε άλλους χώρους συγκέντρωσης που διαθέτουν δήμοι, κοινότητες ή εθελοντικές οργανώσεις ή ακόμα και σε σπίτια από άτομα εθελοντές που θέλουν να προωθήσουν το πρόγραμμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Ανάκυκλος θα ανταποκρινόταν άμεσα στην τακτική συλλογή των ρούχων, όταν μαζεύεται ένας ικανοποιητικός όγκος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα πρώτα στάδια μέχρι να μπορέσουν οι μεταλλικές μας αποθήκες να φτάσουν σε όλη την Κύπρο. Αυτή η λύση είναι και οικονομικότερη, έτσι ο Ανάκυκλος θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερα για ενίσχυση του κοινωνικού έργου των συνεργαζόμενων οργανισμών.

 

ΠΗΓΗ: http://www.anakyklos.org

Read 7995 times

Εγγραφή Newslleter

Πόσα μάτια έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος ;
Ονοματεπώνυμο:
Email:

Τι είπαν για εμάς ?


Όσο συνεργάζομαι με τη Elian βλέπω καλή διάθεση συνεργασίας και λύσεις που έχουν βοηθήσει στην γρήγορη και σωστή επιδιόρθωση των ρούχων μας.
Νίκος Καλλέργης
O Γιάννης και η Elian μας αρέσει γιατί συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας δουλειά με συνέπεια χρόνου παράδοσης. Μεγάλη ιστορία αυτό, ειδικά στην εποχή μας...
Ελένη Παπαμάρκου
Η μεταποίηση στα ρούχα που έστειλα στην Elian ήταν ακριβώς όπως τα ζήτησα. Σας ευχαριστώ
Τούλα Παρασκευά
Εκπληκτική ταχύτητα, εμπειρία, γνώση σε ότι ζήτησα για τα ρούχα μας...σε ευχαριστώ Γιάννη !
Απόστολος Γεωργιάδης

Πληροφορίες

 
Διεύθυνση:
Μαυροκορδάτου 4
Βόλος, Τ.Κ. 38221
   
24210 76575